Hoe kan jij je kleding nog passender maken voor jouw figuur

 • Geplaatst op
 • 3
Hoe kan jij je kleding nog passender maken voor jouw figuur

Maar liefst 95% van de vrouwen heeft niet het lichaam volgens confectiestandaard, dus er zijn maar weinig vrouwen die een winkel verlaten met een kledingstuk dat perfect past.

Behoor jij tot die vijf procent dan kun je deze blog overslaan. Maar voor alle andere dames laat ik zien hoe jij je kleding wel passend kunt (laten) maken.


Een kledingstuk kan nog zo mooi zijn, als het niet past zie jij er niet goed in uit. Het maakt het verschil tussen ‘aangekleed’ en ‘goed gekleed’ zijn. Je kunt zelfs in een perfect zittende jeans en een eenvoudig shirtje er stijlvol uitzien.

De kleding van LongLady is gebaseerd op een lengte van 184cm (meest voorkomende lengte onder lange vrouwen) en een borstwijdte van een C-cup (gemiddelde cup nederlandse vrouwen). Echter er zijn ook vrouwen die korter of langer zijn dan die gemiddelde 184cm. De broek of jurk kan dan wel eens te lang zijn, maar geen paniek want ze kunnen altijd korter gemaakt worden. Langer maken van een kledingstuk is wat lastiger, maar de broeken van Longlady hebben vaak een brede zoom die dan nog enkele cm uitgelegd kan worden.

En er zijn vrouwen met een A-cup maar ook met een F-cup. Die vrouw met een kleinere cup kan die ronding in bijv. blouse of blazer wat in (laten) nemen. De vrouw met de F-cup zal een maat groter kunnen kopen en aanpassingen (laten) doen bij bijv. de taille.

Je zult dus wel begrijpen dat kleding bijna nooit helemaal 100% goed zit zonder er wat aan te veranderen.


1. Kleding moet zich aanpassen aan jouw lichaam en niet andersom. Ben je dus langer dan de gemiddelde lengte die de confectie hanteert (168 cm) of heb je bijvoorbeeld brede heupen of grote cq kleine borsten, dan ligt het niet aan jou dat kleding niet goed past. Er is namelijk maar een enkel maatsysteem  (38, 40, 42 enz.) Echter er bestaan wel 7 verschillende bodytype's. Uiteraard is het niet mogelijk om voor elk van die lichaamstypen kleding te produceren. Neem de moeite om je kleding zo te (laten) vermaken dat het ‘op je lijf geschreven is’. Je zult versteld staan van wat een paar kleine veranderingen voor je uiterlijk maar zeker ook voor je gemoedstoestand kunnen doen. Want dagenlang winkelen, op zoek naar de blouse die perfect zit, ondanks dat je weet dat je geen 1.70m meet en niet een perfect figuur hebt, maakt je niet blij.

 


2. Ben je nog nooit naar een kleermaker of coupeuse geweest, omdat je het moeilijk vindt om uit te leggen wat je veranderd wilt hebben aan je kledingstuk? Of denk je dat het heel duur zal zijn? Zoek in je buurt naar een coupeuse of (Turkse) kleermaker en vraag in je omgeving naar ervaringen. Over de kosten hoef je je geen zorgen te maken, een broek korter maken bijvoorbeeld kost rond de € 7,50.


3. Doe vooronderzoek. Je weet zelf heel goed op welke punten de kleding je vaak niet goed zit. Je kunt een kledingstuk meenemen naar een kleermaker/coupeuse om met hem of haar de veranderingen die jij wenst te bespreken. Zij/hij kan je ook meteen vertellen wat het gaat kosten. Met dit in gedachten kan je je nieuwe aankoop doen.


4. Een goede coupeuse (kleermaker) kan jou vertellen wat er aan het kledingstuk vermaakt moet worden. Zij zal je ook altijd vragen wat jij wilt, zoals bijvoorbeeld een duidelijker taillering in je jasje. Zij zal beginnen met afspelden, zodat jij ziet wat het resultaat zal zijn. Ook zal zij je uitleggen waarom bepaalde dingen niet kunnen.


5. Het is belangrijk dat jij zelf ook enige kennis hebt. Dat begint met een gedegen kennis van je eigen lichaam, zoals welke kledingmodellen jou er op je best uit laten zien, wat de perfecte lengte voor je jasjes en je rokken is, enzovoorts. Daarnaast is het belangrijk dat je ook een beetje weet wat er mogelijk is op het gebied van het vermaken van kleding.

 


De meest voorkomende én gemakkelijkste veranderingen:


• broeken, jurken, rokken en tops kunnen korter gemaakt worden en soms zelfs langer (uitgelegd) worden;
• mouwen kunnen korter gemaakt worden en soms zelfs langer (uitgelegd) worden;
• mouwen kunnen ingenomen worden;
• broeken, jurken en shirts kunnen smaller of meer getailleerd gemaakt worden;
• de tailleband kan ingenomen worden;
• rokken kunnen nauwer/smaller gemaakt worden;
• borstwijdte cq cupmaat kunnen nauwer/kleiner gemaakt worden;


Een paar dingen die je kunt (laten) doen om er meteen beter uit te zien:
• Als de zakken van je broek/rok op heuphoogte ‘wijken’ kun je ze dicht laten naaien of zelfs verwijderen voor een slanker ogend effect.
• Een te lage schoudernaad kan opgenomen worden tot de natuurlijke hoek van je schouder om het kledingstuk beter te laten zitten en je een pittiger silhouet te geven.
• Extra (verticale) coupenaden in bijvoorbeeld een blouse kunnen je meer ‘vorm’ geven, met name voor vrouwen met grote borsten aan te raden.
• Als je platte billen hebt kan de achternaad van je broek ingenomen worden, zodat je geen luchtbel onder je billen hebt.
• Mouwen kunnen ingenomen worden als ze te wijd zijn.
• Kleding kun je wel kleiner laten maken, maar niet veel groter. Zorg er dan ook altijd voor dat het kledingstuk op je breedste punt – zoals heupen, schouders en borsten – goed past.

Welke problemen kom jij tegen als je kleding koopt? Geef je reactie hieronder.

 

Reacties

 1. Avelinebosma Avelinebosma

  Ik ben 1m 83 en heb maat 40
  Ik kan slecht slagen voor hoge taille jeans met slim. Pasvorm in mijn woonplaats hoorn nh
  Ook zyn mouwen v jassen vaak te kort en is een grote maat has vormeloos waar mijn zandloperfiguur niet goed in uitkomt
  Ik ben 64 en zie er goed uit
  Ik ben lengtemaat 36 vroeger wel te krygen nu alleen in speciaalzaken oor lok zelf ben gek v jumpsuits v studio anneloes geen gezlsteyk
  ,vind dat er voor mannen meer is dan voor vrouwen die boven de 1m 80 zyn
  Gr aveline ange dames

 2. Anita van Komen Anita van Komen

  Naar aanleiding van je blog reactie wil ik je melden dat onze longlady kleding de taille allemaal op 45-47 cm hebben. Dus voor een uitgerekt lijf zoals je het goed zegt!

 3. Bea Verschueren Bea Verschueren

  Blij bovenstaande te lezen...want ook bij mij is dat een probleem. Ik heb gemerkt dat de ruglengtes van de meeste kledij 39 of 40cm bedragen. Met ruglengte bedoel ik de lengte tussen de belangrijkste halswervel C7? (als je je nek naar voren buigt) tot de ruggewervel ter hoogte van de taille. Bij de gewone confectiekleding wordt de ruglengte langer naarmate de maat groter wordt. Ik ben zelf helaas enkel in de lengte verschaald en niet in de breedte...Ik zelf heb Europese maat 40 (NL38) bij mijn 185cm en heb een ruglengte van 45cm. Ik heb ook bij Tall collecties nog nooit veel aanpassing teruggevonden bij de ruglengtes en al zeker niet bij jurken. Mijn ruglengte is misschien iets bovengemiddeld bij mij (185cm met maar L35 benen), maar een ruglengte van 43cm zou bij de Tall-collecties niet misstaan. Nog een ander probleem is dat er bij de kleinere maten (Eur 36-38-40-42) voor hemden bvb getailleerd wordt alsof dat alle vrouwen absoluut niks taille meer hebben, terwijl ik een vermoeden heb dat de meeste lange dames (althans diegene die ik ken) die lang zijn en in die kleine maten vallen over het algemeen eerder echt slank zijn en een uitgesproken taille hebben....Ik vraag me soms dus af op wat die maten voor taillering gebaseerd zijn...Ik heb persoonlijk nog andere pasvormproblemen, maar die liggen dan echt wel meer aan mijn persoonlijke maten die een beetje afwijken va het gemiddelde...Dus die doen er hier nu niet toe.

 4. Tanja Uneken Tanja Uneken

  Rugpand is veelal te kort, waardoor taille te hoog, dat wil zeggen op de ribben, komt te zitten. Maar zeer zelden vind ik kleding voor vrouwen met lange ruggen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.