Meteen naar de content

Welkom op onze website speciaal voor lange vrouwen !

Oekotex, wat is dat eigenlijk en waar staat dat voor?

Oekotex, wat is dat eigenlijk en waar staat dat voor?

Wat is het Oeko-tex label

Oeko-tex label, wat is het?

Longlady gebruikt voor haar eigen label longlady vaak stoffen welke oeko-tex gecertificeerd zijn. Maar wat is dat?

Samenvattend is Standard 100 van oeko-tex® een wereldwijd certificeringssysteem voor textielproducten, vooral als het in contact komt met de huid, rekening houdend met de belangrijkste voorschriften voor schadelijke stoffen.

Controles op OEKO-TEX® schadelijke stoffen richten zich vooral op het gebruik van textiel en materialen. Hoe intensiever het contact van een product met de huid en hoe gevoeliger de huid, worden de strengere antiallergische eisen gerespecteerd.

Als een kledingstuk het Oeko-tex keurmerk krijgt zijn, dan bevat het kledingstuk geen schadelijke stoffen. Beter voor je huid en gezondheid dus!

 

Is OEKO-TEX ook biologisch en fairtrade?

Dit keurmerk zegt je dus niets over eerlijke productie of belasting van het milieu. Hoewel het natuurlijk best zo kan zijn dat het kledingstuk ook fairtrade is. En aangezien er streng getest wordt op schadelijke stoffen is de kans ook vrij groot dat de belasting voor het milieu laag is. Als je echt ‘eco/organic/biologisch-kleding’ wilt kopen is alleen dit keurmerk niet genoeg. Maar het is echt wel een stap in de goede richting.

 

Wat is het verschil tussen organic/biologisch en OEKO-Tex gecertificeerd?

Biologische oftwel organic kleding moet altijd gecertificeerd zijn. En bekende organisatie die dit doet is GOTS. Maar er zijn meerdere certificaten. Dit is dus een andere certificering dan OEKO-Tex. Bij OEKO-TEX wordt vooral gekeken naar waar en hoe de kleding wordt geproduceerd. Bij organic wordt ook naar de gebruikte materialen gekeken. Je kan dit dus een beetje vergelijken met het strengere OEKO-Tex 1000 (label waar 100 plus opstaat, zie hieronder).  

Het is moeilijk om met alle labels door het bomen het bos nog te zien. Maar met een OEKO-Tex standard 100 label ben je in ieder geval al goed op weg! Wil je dat de hele weg zo duurzam mogelijk is gaan dan voor OEKO-TEX 100 plus of organic kleding. 

 

Standaarden OEKO-TEX

De STANDARD 100 van OEKO-TEX® houdt rekening met: 

 

 

✔ Belangrijke wettelijke voorschriften zoals; azo kleurstoffen, formaldehyde, penta chloorfenol, cadmium, nikkel, enz. die verboden zijn.

 ✔ Veel chemicaliën die schadelijk zijn voor de gezondheid, ook al zijn ze nog niet gereglementeerd.

 ✔ Vereisten van de Amerikaanse Verbruiksartikelen Veiligheid Verbeteringswetten (CPSIA) voor lood.

 ✔ Veel klassen stoffen hebben ook betrekking op het milieu.

 

Lees hier alle blogs -->

Terug naar blog

Reactie plaatsen